Dog Box


Architects learn to build! The Dogbox is a two bedroom house perched on a Whanganui hillside, overlooking the city and river.


The number and dimensions of the trusses defined the overall width and shape of the roof. The house is two stories, with half of the area under the roof being interior space (88 sqm) and half exterior. The exterior half serves as circulation, and includes outdoor rooms which are semi-enclosed by moveable screens.

The lower floor has a poured insitu concrete wall along the back, working both as thermal mass and as a retaining wall to the steep bank behind. This level contains the laundry, kitchen and living areas, and large sliding doors open out onto the garden and the wharf deck. The upper floor is much lighter in comparison, with plywood lined timber framed walls supporting the steel trusses, which though incredibly heavy are visually light.

Twinwall polycarbonate panels separate the rooms and allow for soft high level light. The house is well insulated, double glazed, and has a Tiny-Rad woodburner for heating the space and hot water.

Completed, 2012.
Residential, New Build.
Patchwork with Tim Gittos & Caroline Robertson.